Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει πως με μια εντολή από την γραμμή εντολών μπορούμε να κάνουμε το Raspberry Pi να εκπέμψει σαν ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Η εμβέλεια δεν είναι αρκετή αλλά η ικανοποίηση του DIY είναι αρκετή. Επιπλέον το κόστος είναι 0€ αν έχετε είδη στη κατοχή σας ένα RaspberryPi.

Πως θα το κάνω και εγώ;

Αρχικά όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω θα πρέπει να βάλετε στο GPIO4 (κατά άλλους PIN7) μια κεραία. Για κεραία λειτουργεί απλά ένα καλώδιο μήκους 20 εκατοστών. Εγώ έβαλα και ένα καλαμάκι για να κάθεται όρθια. Επιπλέον την κόλλησα αμέσως πάνω στο GPIO λόγο του ότι δεν είχα θηλυκό jumper wire. Παρακάτω φαίνεται και μια φωτογραφία από τα pin του GPIO του Raspi.

Από λογισμικό θα χρειαστεί απλά λίγος κώδικας έτοιμος(!) σε c και λίγο python από εδώ http://www.icrobotics.co.uk/wiki/index.php/Turning_the_Raspberry_Pi_Into_an_FM_Transmitter

Η εγκατάσταση είναι τόσο απλή όσο φαίνεται παρακάτω: (υπολογίζω ότι έχετε προεγκατεστημένο το εργαλείο wget)

cd ~
wget http://omattos.com/pifm.tar.gz
tar -zxvf pifm.tar.gz

Αυτά ως προς το κατέβασμα και το extract. Στη συνέχεια για να εκπέμψουμε το αρχείο που έρχεται μαζί με το πακέτο που κατεβάσαμε στους 102 μεγακύκλους:(στο ίδιο dir που κάναμε και το extraction)

sudo ./pifm sound.wav 102

Για να παίξουμε και το αρχείο left_right.wav που κάνει επίδειξη της δυνατότητας stereo δίνουμε την παρακάτω εντολή:

sudo ./pifm left_right.wav 102 22050 stereo

Τέλος μπορούμε να εκπέμψουμε και mp3 με τη βοήθεια του εργαλείου ffmpeg. Το παρακάτω δούλεψε για εμένα:

ffmpeg -i File.mp3 -f s16le -ar 48k -ac 1 - | sudo ./pifm - 102 48000

Όπου η παράμετρος -i βάζουμε το αρχείο mp3 που έχουμε ανεβάσει στο RasPi, όπου -ar είναι ο ρυθμός δειγματοληψίας. Τον αριθμό που θα θέσουμε στο -ar θα πρέπει να το βάλουμε και ως παράμετρο στο pifm στο τέλος. Οι δημιουργοί του προγράμματος ισχυρίζονται πως μπορεί να εκπέμψει από τον 1 μεγάκυκλο έως και 250 μεγακύκλους.