Πάνω από ένα χρόνο έχω δανειστεί το Fox Netus G20 και έκανα test με διάφορα περιφερειακά. Βέβαια όλα αυτά με την έκδοση 2.6.x του Linux. Όλα αυτά οκ μέχρι που είχα και την επιθυμία να εγκαταστήσω OpenVPN server. Τότε άρχισα να βλέπω ότι λείπουν πράματα από τον πυρήνα του linux όπως το εικονικό tun device. Ψάχνοντας στο internet είδα διάφορες «κομπίνες» για να φτιαχτεί αυτό αλλά μετά από λίγο έπεφτα και σε άλλου είδους προβλήματα. Εκεί κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει κάτι ποιο μόνιμο και όχι τόσο unstable.

Πριν αρχίσουμε πρέπει να πω ότι η όλη διαδικασία(και οι διεργασίες αυτής) απαιτούν linux μηχανάκι για να γίνει η δουλειά.

Παρακάτω θα δώσω πράματα που δούλεψαν για το Netus μου (και ακόμα δουλεύουν όπως πρέπει).

Το Netus έρχεται χωρίς κάρτα μνήμης. Μπορείτε να αγοράσετε κάποια από το κατάστημα που έχουν με το linux περασμένο. Το κόστος (στις 7/5/2014) είναι στα 10€ για 4GB. Δεν μας κάνει λοιπόν..προτιμούμε να το παλέψουμε μόνοι μας, για να αποκτήσουμε και γνώσεις!

Πριν κάνουμε ότι κάνουμε καλό είναι να αρχίσουμε το κατέβασμα του ριζικού καταλόγου που θα βάλουμε στην κάρτα μιας και είναι ~94MB. https://drive.google.com/file/d/0B2_nVugM1uVRWXhqbW1leGhJbnc/edit?usp=sharing

MD5: aadfd9f94f5a0b154d0342bb408993f3

Επιπλέον κατεβάστε και το Kernel που θα μπει στο partition KERNEL που θα δούμε σε λίγο. (~2MB) https://drive.google.com/file/d/0B2_nVugM1uVRN1ZRWV9ndUdPTkE/edit?usp=sharing

MD5: 6d0c050749f30b8f3293913963adc5a

Αρχικά το φορμάρισμα. Δεν θα αντιγράψω τίποτα από το site της AcmeSystems. Θα δώσω τον σύνδεσμο: http://www.acmesystems.it/microsd_format

Αρκεί να βάλετε με ένα card reader την MicroSD στο linux μηχάνημα και ακολουθώντας τις οδηγίες θα έχετε την καρτούλα έτοιμη!

Για την ιστορία το κοντινότερο σε CardReader που να δέχεται MicroSD κάρτες που είχα/έχω, είναι το στικάκι της Cosmote.

CardReader

Στη συνέχεια και αφού έχει κατεβεί το συμπιεσμένο αρχείο και η κάρτα είναι συνδεδεμένη με τον υπολογιστή(και mounted τα partitions), πρέπει να αποσυμπιέσουμε το αρχείο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραφικό τρόπο από το εκάστοτε περιβάλλον και πρόγραμμα είτε μέσω της λατρευτής κονσόλας δίνοντας την παρακάτω εντολή μέσα στον κατάλογο που βρίσκεται και το αρχείο rootfs-linux3.13.6.tar.gz:

Μπορούμε να ελέγξουμε και την υπογραφή MD5 δίνοντας:

md5sum rootfs-linux3.13.6.tar.gz

και αν είναι ίδια με αυτή που φαίνεται παραπάνω τότε εξάγουμε τα δεδομένα:

tar -zxvf rootfs-linux3.13.6.tar.gz

Εξάγουμε επίσης και τα δεδομένα από το uImage.tar.gz με τον ίδιο τρόπο:

tar -zxvf uImage.tar.gz

Το μέγεθος του αποσυμπιεσμένου ποια rootfs είναι 292MB όπως λέει και η εντολή «du» και 2MB για το uImage.

ls -lh
du rootfs -h

Εφόσον όλα έχουνε πάει όπως πρέπει χωρίς σφάλματα μπορούμε να δώσουμε:

sudo cp uImage /media/$USER/KERNEL/.
sudo cp -v -R rootfs/* /media/$USER/rootfs/.

Σε περίπτωση που η διανομή σας είναι παλιά μπορεί η μεταβλητή περιβάλλοντος $USER να μην αναγνωριστεί. Θα πρέπει στη θέση της να βάλετε το username του χρήστη που είστε συνδεδεμένος με.

Άν όλα έχουνε πάει ωραία και καλά θα δείτε αυτήν την ωραία εικόνα!

Μπορείτε να συνδεθείτε ως root με κωδικό eyrhka μέσω ssh(port 22) ή ακόμα καλύτερα μέσω της debug port που δίνει μέσω FTDI.

Μόλις κάνετε log in για πρώτη φορά δώστε ένα depmod -a.

Επιπλέον μετά από ένα reboot καλό είναι να κάνετε ένα πλήρες update το σύστημα σας δίνοντας:

sudo apt-get update && apt-get -y upgrade && apt-get dist-upgrade
sudo shutdown -r now
sudo apt-get autoclean && apt-get autoremove